Trafikkbloggen

Skal du begynne å øvelseskjøre?

Les disse fem tipsene for øvelseskjøring først!
Alle vi i Kör husker den aller første turen da vi selv satt bak rattet. Noen av oss husker den med skrekk og gru, andre igjen kun med masse sommerfugler i magen. Noen fikk våte håndflater mens andre ble tørr i halsen.

Det er slettes ikke uvanlig at ledsagere også blir litt svette og sliter med pusten, så noen tips på veien kan kanskje hjelpe slik at de første turene blir både lærerike, gøyale og ikke minst trafikksikre.

Her er derfor våre tips for god og effektiv øvelseskjøring:

Hva trenger du for å kunne øvelseskjøre?
  • Du må ha fylt 16 år
  • Du må ha med bevis for fullført trafikalt grunnkurs og legitimasjon*
  • Mellom 1. november og 15. mars må du i tillegg ha opplæring i kjøring i mørket (også kalt mørkekjøringsdemonstrasjon eller mørkedemo)

*er du over 25 år, er du fritatt fra deler av trafikalt grunnkurs. Dette innebærer at du kan øvelseskjøre uten å ha kurset.

  • Ledsager må ha fylt 25 år og hatt førerkortet for bil sammenhengende i de fem siste årene
  • Bilen skal være merket med en godt synlig rød L på en hvit bakgrunn og ha ekstra speil til bruk for ledsageren

Mer om veien til lappen kan du lese her.
1) Ta en kjøretime hos en trafikkskole før du begynner å øvelseskjøre privat
Vi ser ofte at elever som har øvelseskjørt mye før de tar sin første kjøretime hos oss har utviklet en del uvaner som er vanskelig å bli kvitt. Derfor anbefaler vi at du tar en kjøretime hos en trafikkskole for å få profesjonell veiledning så tidlig som mulig. Da vil trafikklærer kunne gi deg tips og oppgaver som du kan fokusere på sammen med ledsager fram til neste kjøretime.

Skal du øvelseskjøre med ungdommen, kjæresten eller vennen din?
Les også: 5 ting ledsagere kan gjøre bedre når de øvelseskjører

2) Les teori samtidig
Skal du prøve deg på en ny idrett, kan det være lurt å kunne reglene først. Å kjøre bil fungerer på samme måte. Start tidlig med å lese teori som er aktuelt for de temaene du jobber med. Gjør du det samtidig som du øvelseskjører, vil du oppleve økt forståelse av trafikkbildet og raskere fremgang. Det vil også være lettere for ledsager å lære bort trafikkunnskap når du har noen knagger å henge informasjonen på.

Les også: Fem øvingstips til teorien

3) Sett deg mål for hver tur og tilpass kjøreruten deretter
Før hver kjøretur er det lurt å bli enig med ledsager om et par oppgaver du skal ha spesielt fokus på under turen. Har du begynt å øvelseskjøre ved en trafikkskole, bør du øve på temaene du og trafikklæreren har vært gjennom. Tar du kjøretimer hos Kör kan du se tilbakemeldingen fra trafikklærerne i appen etter hver kjøretime.

Planlegg også kjøreruten din slik at du får øvd på de oppgavene dere har blitt enige om. Hvis du for eksempel skal fokusere på rattbruk og høyre- og venstresvinger, er det lurt å finne et område med lite trafikk, slik at du får konsentrert deg om oppgavene du har.

4) Ta deg god tid og stress ned
Det er lett å bli stresset i trafikken, spesielt når du ikke har kjørt nok til å føle deg trygg. Øv på å beholde roen når du gjør feil, og bruk god tid i trafikken. Jo raskere du kjører, jo mindre tid har du til å reagere, og lese situasjoner. Er du ny på veien, er det viktig at du bruker tiden du trenger til å ta avgjørelser. Vær tålmodig og bruk tid på det grunnleggende, til du føler deg trygg.

Har du hatt kjøretimer hos Kör, vil trafikklæreren etter hver time skrive et notat i appen på hva du bør øve på til neste gang. Slik vil vi alltid følge ditt nivå og tempo.

5) Øvelseskjør mye!
Skal faren din på butikken? Tilby deg å kjøre, selv om det er en kort tur. Disse turene er perfekte i startfasen, fordi du kan konsentrere deg om å bli kjent med bilen og bli komfortabel i førersetet.

Likevel er det viktig å sette av ordentlig tid for lengre turer, og det bør heller ikke gå for lang tid mellom hver gang. Sett deg ned sammen med ledsager og planlegg når dere skal øvelseskjøre, og bli med på småturene så ofte du kan! Et bredt spekter av miljø og utfordringer, i tillegg til mengdetrening, er det beste for å bli en god sjåfør.

Begynner du å bli klar for oppkjøringen?
Les også: fem tips til hvordan du kan forberede deg til oppkjøringen

Skal du begynne å øvelseskjøre? Ta den første kjøretimen med oss. Last ned appen vår her!
Se også vår komplette guide til øvelseskjøring
Vi har samlet alle spørsmålene vi får om øvelseskjøring
Visste du at vi har en egen infoside til foreldre med all informasjon du trenger når den kommende sjåføren skal ta lappen? Klikk her for å ta en titt!
Likte du denne artikkelen?