Kör Trafikkskole
Trafikkbloggen

Skal du begynne med øvelseskjøring?

Les disse fem tipsene for øvelseskjøring først!
Alle vi i Kör husker med skrekk og gru første gangen vi skulle øvelseskjøre. Sommerfugler i magen, våte håndflater og tørr hals. Paniske ledsagere som trodde at vi kjørte av veien, og skriking av full hals for hver rundkjøring vi kjørte gjennom.

Men vi husker også hvordan sommerfuglene sakte men sikkert forsvant, og hvordan øvelseskjøringen med trafikklærer ble lettere og lettere. Her er våre tips for god og effektiv øvelseskjøring!
Hva trenger du for å kunne øvelseskjøre?
  • Du må ha fylt 16 år.
  • Du må ha med bevis for fullført trafikalt grunnkurs og legitimasjon*

*er du over 25 år, er du fritatt fra deler av trafikalt grunnkurs. Dette innebærer at du kan øvelseskjøre uten å ha kurset.

  • Ledsager må ha fylt 25 år og hatt førerkortet for bil sammenhengende i de fem siste årene.
  • Bilen skal være merket med en godt synlig rød L på en hvit bakgrunn og ha ekstra speil til bruk for ledsageren.

Mer om veien til lappen kan du lese her.
1) Ta en kjøretime hos en trafikkskole før du begynner å øvelseskjøre privat
Vi ser ofte at elever som har øvelseskjørt mye før de tar sin første kjøretime hos oss har utviklet en del uvaner som er vanskelig å bli kvitt. Derfor anbefaler vi at du tar en kjøretime hos en trafikkskole for å få profesjonell veiledning så tidlig som mulig. Da vil trafikklærer kunne gi deg tips og oppgaver som du kan fokusere på sammen med ledsager fram til neste kjøretime.

Skal du øvelseskjøre med ungdommen, kjæresten eller vennen din?
Les også: 5 ting ledsagere kan gjøre bedre når de øvelseskjører


2) Les teori samtidig
Skal du prøve deg på en ny idrett, kan det være lurt å kunne reglene først. Å kjøre bil fungerer på samme måte. Start tidlig med å lese teori som er aktuelt for de temaene du jobber med. Gjør du det samtidig som du øvelseskjører, vil du oppleve økt forståelse av trafikkbildet og raskere fremgang. Det vil også være lettere for ledsager å lære bort trafikkunnskap når du har noen knagger å henge informasjonen på.

Les også: Fem øvingstips til teorien


3) Sett deg mål for hver tur og tilpass kjøreruten deretter
Før hver kjøretur er det lurt å bli enig med ledsager om et par oppgaver du skal ha spesielt fokus på under turen. Har du begynt å øvelseskjøre ved en trafikkskole, bør du øve på temaene du og trafikklæreren har vært gjennom. Tar du kjøretimer hos Kör kan du se tilbakemeldingen fra trafikklærerne i appen etter hver kjøretime.

Planlegg også kjøreruten din slik at du får øvd på de oppgavene dere har blitt enige om. Hvis du for eksempel skal fokusere på rattbruk og høyre- og venstresvinger, er det lurt å finne et område med lite trafikk, slik at du får konsentrert deg om oppgavene du har.


4) Ta deg god tid og stress ned
Det er lett å bli stresset i trafikken, spesielt når du ikke har kjørt nok til å føle deg trygg. Øv på å beholde roen når du gjør feil, og bruk god tid i trafikken. Jo raskere du kjører, jo mindre tid har du til å reagere, og lese situasjoner. Er du ny på veien, er det viktig at du bruker tiden du trenger til å ta avgjørelser. Vær tålmodig og bruk tid på det grunnleggende, til du føler deg trygg.

Har du hatt kjøretimer hos Kör, vil trafikklæreren etter hver time skrive et notat i appen på hva du bør øve på til neste gang. Slik vil vi alltid følge ditt nivå og tempo.


5) Øvelseskjør mye!
Skal faren din på butikken? Tilby deg å kjøre, selv om det er en kort tur. Disse turene er perfekte i startfasen, fordi du kan konsentrere deg om å bli kjent med bilen og bli komfortabel i førersetet.

Likevel er det viktig å sette av ordentlig tid for lengre turer, og det bør heller ikke gå for lang tid mellom hver gang. Sett deg ned sammen med ledsager og planlegg når dere skal øvelseskjøre, og bli med på småturene så ofte du kan! Et bredt spekter av miljø og utfordringer, i tillegg til mengdetrening, er det beste for å bli en god sjåfør.

Begynner du å bli klar for oppkjøringen?
Les også: fem tips til hvordan du kan forberede deg til oppkjøringen


Skal du begynne å øvelseskjøre? Ta den første kjøretimen med oss. Last ned appen vår her!
Visste du at vi har en egen infoside til foreldre med all informasjon du trenger når den kommende sjåføren skal ta lappen? Klikk her for å ta en titt!
Likte du denne artikkelen?