Kör Trafikkskole

Nærmer du deg oppkjøring?

Her er våre fem tips til hvordan du best kan forberede deg til oppkjøring!
Du har mange kilometer med øvelseskjøring bak deg. Du har kontroll på blinklys, gir, rundkjøringer, lukeparkeringer og forbikjøringer, og det eneste som gjenstår for å kunne stå med førerkortet i hånda, er oppkjøringen. Hvordan forbereder du deg best mulig til den store dagen?

Det viktigste først - oppkjøringen for personbil klasse B er delt i tre deler:

1. Klargjøring av kjøretøyet
Denne delen innebærer blant annet korrekt innstilling av sete, ratt, hodestøtte og speil. Du må også vite hvordan du bruker vindusviskerne, regulerer varme og lignende.

2. Sikkerhetskontroll
Under sikkerhetskontrollen får du tilfeldig valgte oppgaver. Oppgavene kan for eksempel være:
  • Kontroller at parkeringslys, baklys og skiltlys virker
  • Hva er riktig dekkdimensjon for denne bilen?
3. Selve kjøringen
Dette er den mest omfattende delen av oppkjøringen. Kjøreruten din blir bestemt på forhånd av sensor, som også underveis viser hvor du skal kjøre. Utover dette skal du alene løse oppgavene du blir gitt. Viktige aspekter for å kunne bestå oppkjøringen er hvordan du observerer, tilpasser farten, tilpasser deg trafikken, hvordan du bruker tegn, og hvordan du plasserer deg.

Oppkjøringen varer mellom 65 og 75 minutter. I løpet av denne tiden skal du vise sensor at du mestrer aspektene rundt bil og bilkjøring, sikkerhet, og det å ferdes i trafikken - derfor er det viktig å møte beredt!

Her er våre fem tips til hvordan du best kan forberede deg til oppkjøringen:

1. Frisk opp teorikunnskapene dine
Før du har oppkjøring kan det være lurt å gå gjennom teorispørsmål, slik at du føler deg tryggere på reglene. Kan du teorien godt, leser du trafikkbildet mer effektivt og kan ta avgjørelser raskere og tryggere. I andre del av oppkjøringen vil du få tilfeldig valgte spørsmål om sikkerhetskontroll av bil, så disse kan det være spesielt lurt å se over en gang til.

Husk at du kan øve på teorien i appen vår helt gratis!

2. Øvelseskjør i forskjellige miljø
Du vet ikke hvor du skal kjøre på oppkjøringsdagen, så det kan være lurt å prøve seg i ulike typer miljø. Kjør i byen, på landevei og på motorvei i ukene før - da er du bedre forberedt når dagen kommer, og du kan føle deg trygg på at du mestrer alle typer trafikksituasjoner, uavhengig av hvor du må kjøre på oppkjøringen.

3. Ta siste kjøretime nært på oppkjøringsdatoen
Det kan være lang ventetid på oppkjøring. Går det for lang tid fra du har avsluttet opplæringen til du har oppkjøring kan det være lurt å ta en oppfriskningstime tett på oppkjøringsdatoen. Da har du kjørekunnskapene friskt i minnet, og du vil føle deg tryggere når du kjører opp.

4. Bruk oppvarmingstimen til å finne roen
På oppkjøringsdagen vil du starte med en oppvarmingstime sammen med trafikklæreren din. Denne timen brukes til å bli kjent med bilen og avklare spørsmål knyttet til sikkerhetskontrollen av kjøretøyet. Bruk også timen til å kontrollere nervene som ofte kommer før oppkjøring - stress ned og finn roen i bilen.

5. Ha det praktiske i orden før du møter opp
Før du kan kjøre opp må du betale for utstedelse av førerkort og et oppkjøringsgebyr. Hvis du gjennomfører betalingen av disse på nett før du møter opp, slipper du å tenke på det på selve dagen, og du sparer noen kroner. Husk også å ta med gyldig legitimasjon. Bruker du litt tid før oppkjøringsdagen på å fjerne slike stressmomenter, kan du fokusere på det som er viktigst, nemlig oppkjøringen!
Last ned appen!
I appen kan du booke kjøretimer, øve på teorien, tracke din private øvelseskjøring og mye mer!
Når du bestiller time til oppkjøring, vil du få en frist for når du senest kan avbestille timen. Når denne fristen har utløpt, har du muligheten til å betale for timen på “Din Side" www.vegvesen.no. Du må vise kvitteringen på oppkjøringsdagen, og denne kan du finne under “Dine meldinger". Husk at du også må betale for timen hvis du avbestiller etter at fristen har utløpt.