Kör Trafikkskole

Guide til teoriprøven (tips, triks og hjelp)

Alt du lurer på om teoriprøven, samt våre fem øvingstips!
Hva er egentlig en teoriprøve? Hvorfor trenger du teoriprøve? Bør du være stressa over teoriprøven? Og hvordan kan du vinne teoriprøven?

Vi gir deg hjelp og tips til hvordan du kan stå på teoriprøven!
Hva er teoriprøven?
Du kommer ikke unna teoriprøven om du skal ta lappen, uansett klasse og gjelder alle. Testen blir gjort på en av Statens Vegvesens trafikkstasjoner. Du møter opp til avtalt tid og svarer på et antall spørsmål. Hvert spørsmål har flere svaralternativer.

Hvor mange spørsmål du får, og innholdet i spørsmålene varierer fra førerklasse til førerklasse. Vi anbefaler derfor at du er nøye på å lese teori for hver klasse nøye. Spørsmålene kommer i tilfeldig rekkefølge, så du bør være nøye når du leser spørsmålene før du svarer. Og spørsmålene er like, enten du tar prøven i Hammerfest eller i Kristiansand. Testen blir gjennomført på en datamaskin og du trenger derfor ikke å ta med deg penn eller blyant.

Hvorfor tar du teoriprøven?
For å være en god og trygg sjåfør er det viktig at du har lest teori og kan trafikkreglene, forstår hva skiltene og veimerkningene betyr, og at du forstår hvilke plikter og regler alle trafikanter, enten de går, sykler, kjører på to hjul eller 12 hjul har. Å bestå teoriprøven er et allment bevis at du kan nok om trafikken til å være en trygg medtrafikant!

Husk at vi i vår app har gratis teorioppgaver du kan øve deg på! Vi har også noen gratis øvingsoppgaver på nett.
Er det aldersgrense på teoriprøven?
Om du skal ta teoriprøven for klasse B, altså vanlig personbil, så kan du ta teoriprøven 6 måneder før du fyller 18 år. Også kjent som 17,5 år gammel.

Hva koster det å ta teoriprøven?
Det koster 350 kroner å ta teoriprøven. Stryker du, så må du betale 350 kroner neste gang du tar teoriprøven. Derfor anbefaler vi på det sterkeste at du er godt forberedt før du tar teoriprøven.

Hva lærer jeg av teori?
Du lærer hvilke plikter du har dersom du blir involvert i en trafikkulykke eller kommer til et skadested, hvordan du skal håndtere kjøretøyet i ulike miljøer og trafikkbilder, hvordan du skal sikre last og passasjerer på en forsvarlig måte, og du lærer også å vite hva forskjellige skilt betyr – dette er bare noen eksempler. Pensumet er omfattende og det kan ta flere forsøk før du forstår alt, så det er lurt å starte forberedelsene tidlig.

Er det vanlig å stryke på teorien?
Ca. 40% av alle som tar teoriprøven stryker, i følge Statens Vegvesen. Men du trenger ikke å være en av de som stryker! Begynner du tidlig å lese teoriboka, og gjør du oppgavene i Kör appen, så er vi sikre på at du kommer til å bestå på første forsøk. Vi selger boka i webshoppen vår - sjekk den ut der.

Hvor bestiller jeg teoripørve?
Når du føler at du er trygg på teorien, kan du booke tid til teoriprøven hos Statens Vegvesen.

Nesten helt til slutt, en huskeliste for teoriprøven:
  • Husk å bestille time hos din lokale trafikkstasjon
  • Huske å bestille timen god tid i forveien, da det ikke finnes en drop-in løsning - bestiller du i god tid i forveien så har du en dato som du kan jobbe mot
  • Husk å øve på teorioppgaver i Kör appen
  • Du bør også lese teoriboka, den kan du kjøpe her

Helt til slutt: Her har du våre fem tips til hvordan du står på teoriprøven

Det er mye du skal lære deg før du avlegger teoriprøven. Det kan føles overveldende når du sitter med pensum i hånda – hvor skal du starte? Hva er viktigst og hvordan skal du rekke over alt? Heldigvis finnes det hjelp å få! Vi i Kör gir deg fem tips til øving mot teoriprøve for bil:
1) Begynn tidlig
Vi har alle vært der - det er ingenting som er så slitsomt som å sitte dagen før en prøve og nipugge pensum, og ikke er det særlig effektivt heller. Kjøp eller lån pensumbok så fort du har bestemt deg for å begynne med kjøretimer, og sett av tid til å gå gjennom alle kapitlene. Starter du tidlig, rekker du også å repetere, og da sitter kunnskapen bedre. Sa vi at vi selger boka i webshoppen?

2) Kartlegg kunnskapen din
Ta et godt overblikk over alt du skal gjennom, før du setter deg ned for å pugge. Er det noe du kan ganske godt fra før av? Da trenger du kanskje ikke bruke så mye tid på akkurat dét temaet. Øv på det som er nytt eller vanskelig for deg, og jobb videre derfra. På den måten får du brukt tiden fornuftig og det blir morsommere å lære.

3) Ta med teorien ut i praksis
For å få kunnskapen til å sitte, er det få ting som slår «learning by doing»! Bruk det du har lest aktivt i kjøretimene – det er mye lettere å huske ting om du får kjenne de på kroppen, og får testet kunnskapen i virkelige utfordringer i trafikken.

4) Snakk om trafikk!
På veien mot førerkortet har du et menneske i livet ditt med lang erfaring i trafikken, som er ekspert på regler og skilt, og som elsker å lære bort; trafikklæreren din! Bruk kjøretimene til å diskutere og reflektere rundt hva du har lært, og still spørsmål. Snakker du om trafikk, lærer du det bedre.

5) Test deg selv
I appen vår har vi 600 gratis spørsmål som du kan bruke for å teste din teoretiske kunnskap. Du kan prøve så mange ganger du vil. Når du gjennomfører slike tester, får du et innblikk i hvordan teoriprøven er lagt opp, hvordan spørsmålene stilles, og du får en god forståelse av hva du trenger å øve mer på. Vi har også en del spørsmål på nettsidene du kan øve på - helt gratis!

Føler du deg klar til å legge ut på veien mot førerkortet? Last ned appen vår her og start øvingen!
Likte du denne artikkelen?