13. april, 2021

5 tips til foreldre når dere skal øvelseskjøre med ungdommen

I Kör møter vi daglig elever med et godt utgangspunkt fra øvelseskjøringen de har gjort med mor, far eller andre. Men vi møter også elever som har plukket opp en uvane eller to. Under har vi samlet fem ting du som ledsager kan ha i bakhodet når dere øvelseskörer!


1) Barn observerer og imiterer sine største forbilder (ja, vi mener deg!) fra tidlig alder, og har allerede lært “mye" den dagen de skal starte på veien mot lappen
Om du har tutet, bannet, gitt fingern, rullet ned vinduet og slengt ut gloser som ikke hører hjemme bak rattet, så kan du banne på (no pun intended) at ungdommen anser denne typen oppførsel som vanlig. Spesielt når det er deres tur til å bli kjent med trafikkbildet. Du som foresatt kan gjerne bli med i baksetet på en kjøretime! Hvem vet, kanskje er det ett og annet du selv har glemt opp gjennom årene.

2) Bedre tidlig enn sent!
Skal ungdommen din ta lappen, ta kontakt med en trafikkskole når de fyller 16. På denne måten vil eleven få faglig påfyll før dere tar fatt på øvelseskjøringen. Ikke bare blir eleven en tryggere øvelseskjører, det kan også spare lommeboken når dere har et godt utgangspunkt å bygge på hjemme. Jo mer dere øvelseskjører, jo mer trening og motivasjon får eleven!

3) Ikke ta unødige sjanser under øvelseskjøringen
En nybegynner trenger mye tid bak rattet før de føler seg ordentlig trygg i trafikkbildet. Vi vet du ønsker god progresjon for ungdommen din, men husk at du kjører med trafikkbildet under huden, det gjør ikke eleven enda. Ha forståelse for nivået eleven er på, og husk at det er vanskelig å ta over styringen fra høyre side av bilen. Gi ungdommen mestringsfølelse, ikke start på E6 med en gang.

4) Lag en plan for øvelseskjøringen
Det er ingen vits å kjøre til hytta når ungdommen din egentlig trenger å øve på veikryss. For å lykkes med øvelseskjøringen hjemme anbefaler vi dere å lage en plan som inneholder de tingene eleven trenger å øve på. Husk at du som ledsager kan laste ned Kör appen og følge progresjonen til din ungdom. Her kan du også få oversikt over tilbakemeldinger fra trafikklæreren - bruk dette som grunnlag og lag en perfekt plan!

5) Kjøreteknikk er viktig!
Det er mye som har endret seg siden du selv tok lappen. Blant annet har moderne kjøretøy helt andre sikkerhetssystemer enn de hadde tidligere. Skal man være så uheldig å komme i en krisesituasjon er det viktig å ha god teknikk på hvordan man behandler rattet. Vi vil ikke at øvelseskjøringen skal ende i grøfta. Unngå for lave skuldre og terp på korrekt teknikk, det som er “easy-peasy" for deg er kanskje ikke noe ungdommen en gang har tenkt på.

Med Kör får du som foresatt en egen innlogging og kan følge med på tilbakemeldinger fra kjørelærer og se hva dere bør øve på til neste gang. På denne måten kan du bidra til å forme en trygg sjåfør!

Visste du at vi har en egen infoside til foreldre med all informasjon du trenger når den kommende sjåføren skal ta lappen? Klikk her for å ta en titt!

Se også vår komplette guide til øvelseskjøring
Vi har samlet alle spørsmålene vi får om øvelseskjøring