Kör Trafikkskole

Guide til øvelseskjøring (tips, regler og hjelp)

Øvelseskjøring er noe av det viktigste du kan gjøre for å bli en god og trygg sjåfør. Statens vegvesen anbefaler faktisk 140 timer øvelseskjøring for å bli klar til førerprøven for klasse B, så det lønner seg å sette i gang så tidlig som mulig! Her har vi samlet vanlige spørsmål vi får angående øvelseskjøring.

Når kan man begynne å øvelseskjøre?

Mange tror at man må ha fylt 18 år før man kan kjøre bil, men dette stemmer ikke. Allerede fra du er 16 år kan du begynne øvelseskjøring med en ledsager. Før du starter øvelseskjøring må du ha gjennomført trafikalt grunnkurs.

Ved hvilken alder kan du begynne med øvelseskjøring?

Fra du er 15 år har du muligheten til å melde deg opp til trafikalt grunnkurs, som gir deg retten til å begynne med øvelseskjøring. Øvelseskjøring kan du begynne med når du fyller 16 år. Du kan lese mer og bestille trafikalt grunnkurs her.

Hva gjelder for øvelseskjøring om jeg er over 25 år?

Hvis du er over 25 år, trenger du ikke trafikalt grunnkurs, og kan begynne med øvelseskjøring uten.

Hvor lenge varer bevis for øvelseskjøring?

Beviset du får når du har gjennomført trafikalt grunnkurs har ingen utløpsdato, så lenge reglene ikke endres. Vi anbefaler likevel at du begynner øvelseskjøringen med trafikalt grunnkurs friskt i minne. Da vil du raskere bli bedre, og du er en tryggere sjåfør fra start.

Kan jeg øvelseskjøre i utlandet

Skal du øvelseskjøre i utlandet, må du sette deg inn i reglene som gjelder i det landet du ønsker å øvelseskjøre i. Reglene er ulike i alle land, og ofte kan det for eksempel kreves mer av ledsager. Du kan lese mer om øvelseskjøring i utlandet her.
Registrer øvelseskjøringen din i Kör-appen!
Du får en oversikt over hele turen din med kart, kilometer og lengde!

Må man ha trafikalt grunnkurs for å øvelseskjøre?

Hvis du er under 25 år, er trafikalt grunnkurs et krav for å øvelseskjøre. Du må ha fullført både teoridelen og førstehjelpskurset for å kunne øvelseskjøre i sommerhalvåret (16. mars til 31.oktober), og Trafikant i mørket for å kjøre i vinterhalvåret (1. november til 15. mars). Er du over 25 år, trenger du bare førstehjelpskurset, og Trafikant i mørket. Du kan lese mer om trafikalt grunnkurs her.

Kan man øvelseskjøre uten mørkekjøring?

Ja, du kan øvelseskjøre uten mørkekjøring (Trafikant i mørket) mellom 16. mars og 31. oktober. Skal du kjøre etter det, må du ha Trafikant i mørket. Er du over 25 år kan du øvelseskjøre hele året uten å ha gjennomført kurset. Kurset gjennomføres i vinterhalvåret. Les mer om mørkekjøring her.

Krav til øvelseskjøring for elev og ledsager

Det er flere krav til øvelseskjøring, både for elev og ledsager. Du kan lese alle krav til elev og ledsager her!

Hva trenger en bil for øvelseskjøring?

1
Bilen skal være i forskriftsmessig stand før kjøring, og i forsvarlig stand under kjøring.
2
Forskriftsmessig stand vil si at bilen blant annet er EU-godkjent, forsikret og at vognkort del 1 ligger i bilen.
3
Forsvarlig stand innebærer at den ikke har feil eller mangler som er av betydning for sikkerheten. Lys skal fungere, speil skal være på plass etc.
4
Bilen må tilhøre klasse B med tillatt totalvekt på maks 3500 kg
5
Bilen som brukes til øvelseskjøring skal være merket med en synlig rød L på hvit bakgrunn, og den skal sitte bak på bilen.
6
Bilen skal også ha et ekstra innvendig speil for ledsageren, slik at ledsager kan følge med på trafikken bak.
Øv på teorien i Kör-appen – gratis!
Øv deg på flere forskjellige kategorier!

Utstyr til øvelseskjøring

Det kreves noe ekstra utstyr i og på bilen hvis den skal brukes til øvelseskjøring. I tillegg kan det være lurt å ha en oversikt over sikkerhetsspørsmål du kan bli stilt på oppkjøring, som dere kan øve på når dere øvelseskjører. Du kan finne en komplett oversikt over sikkerhetsspørsmålene her.

Ekstra speil ved øvelseskjøring

Når du skal øvelseskjøre er det viktig at ledsager har et eget innvendig speil, slik at hen kan følge med på trafikken på samme måte som du gjør. Du kan kjøpe speil til øvelseskjøring her.

Rød L på hvit bakgrunn

Et krav til bilen under øvelseskjøring er en rød L på hvit bakgrunn som er festet til baksiden av bilen. Du kan kjøpe rød L til øvelseskjøring her.

Ledsager og øvelseskjøring

Hvem er ledsager? Ledsager er den personen du øvelseskjører sammen med. Det kan være en forelder, et søsken, en venn eller noen andre du er trygg på. Ledsageren har ansvaret når dere er ute og kjører. Derfor er det viktig at den du kjører med oppfyller kravene til ledsager; ledsager må ha fylt 25 år, ha hatt lappen sammenhengende i 5 år, og skal ikke være ruspåvirket eller syk.

Hvilken alder må ledsager være ved øvelseskjøring?

Ledsager må ha fylt 25 år, og ha hatt lappen sammenhengende i 5 år. Du kan lese mer om krav til ledsager her.

Trenger ledsager ledsagerkurs for øvelseskjøring?

I Norge har vi ikke krav til kurs for ledsager. Ledsager har likevel en del andre krav, du kan lese mer om kravene her.

Når kan man øvelseskjøre med andre?

Du kan øvelseskjøre med ledsager fra du er 16 år. Da må du først ha trafikalt grunnkurs, som du kan ta fra du er fylt 15 år. Ledsager må være over 25 år og ha hatt lappen sammenhengende i 5 år. Du kan lese mer om krav til elev og ledsager her.

Hvem er ansvarlig sjåfør ved øvelseskjøring?

Når dere øvelseskjører er det ledsager som regnes som sjåføren, selv om hen sitter i passasjersetet. Alt ansvaret ligger på ledsager, så vedkommende skal holde like godt fokus som elev. Det vil si at man ikke kan sitte på telefonen, eller styre med andre ting i bilen. Fokus skal være på veien og kjøringen. Du kan lese mer om krav til ledsager her.

Krav til ledsager ved øvelseskjøring:

1
Ledsager skal være 25 år eller eldre.
2
Ledsager skal også ha hatt førerkort sammenhengende i 5 år.
3
Ledsager skal også til enhver tid være egnet til å kjøre bil, og skal for eksempel ikke være ruspåvirket eller syk.

Se våre fem tips til øvelseskjøring

Det finnes en del krav som må følges hvis du skal øvelseskjøre i Norge. I tillegg kan det være lurt å være bevisst på flere ting. Vi har samlet tips og triks for god og trygg øvelseskjøring her, slik at du kan bli flinkest mulig, raskest mulig!

Obligatoriske kjøretimer

Kjøreopplæringen består av øvelseskjøring, timer med trafikklærer, og også en del obligatoriske timer. De obligatoriske timene er trinnvurderinger gjennom opplæringen, sikkerhetskurs på øvingsbane, bilkjøringens risiko, kjøring i landevegsmiljø, avsluttende kjøring og refleksjon og oppsummering. Du kan lese mer om alle timene her.

Hva koster en kjøretime?

For oss er det viktig at elevene våre vet hva lappen koster – her kan du se en oversikt over prisene på alle våre timer.

Hva er reglene for øvelseskjøring?

Det er en del å passe på når man skal begynne å øvelseskjøre, så her skal vi oppsummere kort:
1
Elev må ha fylt 16 år
2
Elev må ha fullført trafikalt grunnkurs (dersom du er under 25 år)
3
Elev skal alltid ha med gyldig gyldig legitimasjon. Er du under 25 år må du ha bevis for gjennomført trafikalt grunnkurs.
4
Ledsager må være over 25 år
5
Ledsager må ha hatt førerkort sammenhengende de siste fem årene
6
Ledsager kan ikke ta betalt for å være ledsager
7
Bilen må være klasse B, og være i både forskriftsmessig og forsvarlig stand
8
Bilen skal ha en synlig rød L på hvit bakgrunn bak på bilen
9
Bilen skal ha et ekstra speil for ledsager
Klar for å starte på lappen?
Bestill kjøretimer og velg hvor du vil starte timen – rett i appen!