07. februar 2022

“Det å suse 80 km/t på stier i skoger og blåse forbi trærne er et skikkelig adrenalinrush.”

Intervju med enduro-utøver Andrine Olstad!
I vårt langstrakte og kronglete land er bilen en viktig del av manges hverdag. Norge er fullt av mennesker som er avhengig av bil for å drive med lidenskapen sin, og for noen er også kjøringen selve lidenskapen! I artikkelserien “Norges Körere” skal vi bli kjent med et knippe mennesker som har kjøring sentralt i livet sitt.

Foto: Privat

Andrine Olstad er ambulansearbeider og aktiv enduro-utøver – en motorsykkelsport der det kjøres på baner i tøft terreng, gjerne i skog. Hun har tatt flere medaljer, blant annet vant hun Norgescupen sammenlagt i både 2020 og 2021.
Kort om Andrine Olstad

Hva driver du med?
Jobber som ambulansearbeider og kjører aktivt enduro.

Kan du fortelle oss en fun fact om deg selv?
Jeg elsker sjokolade

Hvor gammel var du da du fikk lappen?
18 år

Hva er drømmebilen din?
En stor kassebil som er profesjonelt bygget, som har seng og kjøkken, men også plass til motorsykkelen min bak.
– Jeg startet faktisk først med motocross, en sport som ligner enduro, men som kjøres på grus- og sandbaner. Jeg startet da jeg var 10 år, fordi broren min drev med det, og da jeg gikk over til enduro i 2018 hadde jeg tatt flere pallplasser i NM i motocross, og vunnet Østlandscupen sammenlagt én gang.

I 2021 gjennomførte hun Solørslitern - et løp som går over 8 timer gjennom ulendt skogsterreng i Solør.
Dette var første gangen jeg prøvde meg på et løp som gikk over så mange timer i strekk, et vanlig enduroløp i Norge varer i 2,5 timer.
– Jeg kjørte inn til andreplass, men da jeg kom i mål følte jeg at jeg hadde vunnet. Jeg var så utrolig fornøyd med å klare å gjennomføre! Jeg var nok gjennom hele følelsesregisteret under løpet, og hele kroppen verket da jeg kom i mål. Jeg lærte så utrolig mye på det løpet.

Å være en ung motocrossutøver er krevende for kroppen, noe Andrine har kjent på flere ganger. De første årene falt hun flere ganger, og måtte hentes med ambulanse titt og ofte. Det var disse møtene med ambulansearbeiderne som gjorde at hun tidlig visste at det var det hun ønsket å jobbe med.

Foto: privat

– Jeg har alltid visst at jeg ville jobbe innenfor helsesektoren, og det ble også tydelig for meg ganske tidlig at det var ambulansearbeider jeg ville bli. Det jeg liker best med det er at jeg kan hjelpe folk, og at arbeidshverdagen er så variert som den er!
Det er jo mye adrenalin i jobben, og det gjør også at jeg elsker den.
– Vi hjelper folk i de fleste situasjoner, om det er noen som har falt og knekt beinet, en som har fått hjertestans eller noen som bare trenger å prate. Uansett situasjon slipper folk oss inn i sine hjem og forteller om seg selv, helsen sin og om livet sitt.

Andrine fikk 1. plass i Norges Cup 2021. Foto: privat

Hva liker du best med det å være enduro-utøver?

– Det beste med enduro er adrenalinet og mestringsfølelsen! Jeg trener for å stadig bli bedre, og utfordrer meg selv med vanskelige bakker og hindere. Når jeg da får de til, gir det en helt ubeskrivelig mestringsfølelse, og den kan jeg leve lenge på! Det å suse 80 km/t på stier i skoger og blåse forbi trærne er også et skikkelig adrenalinrush.

Hva er din flaueste bil- eller motorsykkelhistorie?

– Jeg blir ikke så lett flau, men jeg husker godt da jeg ble stoppet av en politimotorsykkel fordi jeg kjørte 90 km/t i 80-sone på en trefelts motorvei. Han mente at en ung jente som meg ikke hadde utviklet nok evne til å kjøre så fort. Det han ikke visste var at jeg har utrykningssertifikat og har kjørt motorsykkel siden jeg var 10 år, haha!

Se mer av Andrine på Instagram.

Les også intervjuet med Torodd Overåsberget og stuntsjåfør Christina Dobloug.

Begynner du å bli klar for å starte på lappen? Last ned appen vår her og book timer.