15. november 2021

“Det var et par år jeg bytta bil oftere enn jeg bytta sokker.”
Intervju med Wunderland-råner Torodd Overåsberget!

I vårt langstrakte og kronglete land er bilen en viktig del av manges hverdag. Norge er fullt av mennesker som er avhengig av bil for å drive med lidenskapen sin, og for noen er også kjøringen selve lidenskapen! I artikkelserien “Norges Körere” skal vi bli kjent med et knippe mennesker som har kjøring sentralt i livet sitt.

Foto: Privat

Torodd Overåsberget, kjent fra TV 2-serien “Wunderland”, har drevet med bil siden han var 12 år, og lever for det sammensveisede rånemiljøet. For han har lappen vært viktig for å kunne komme seg rundt i en avsidesliggende kommune, og helt nødvendig for å kunne drive på med det han liker aller best.
Kort om Torodd Overåsberget

Hvor gammel var du da du fikk lappen?
18 år og 10 timer

Hvor mange forskjellige biler har du hatt?
Ingen anelse, det var et par år jeg bytta bil oftere enn jeg bytta sokker

Hva er drømmebilen din?
1964 modell Imperial, 4-dørs hard top - akkurat som den som står i garasjen

Fortell oss en fun fact om deg selv.
Jeg har en strekfigur tatovert på skulderen, som alltid er like blid.
Kan du fortelle oss litt om rånemiljøet du er en del av?
– Miljøet er noe av det varmeste og kjæreste jeg har vært borti. Et miljø som tar vare på hverandre og hjelper hverandre når og hvor som helst. Det beste med det er alle folka, at vi kan kjøre rundt og møte likesinnede. Vi snakker egentlig alltid om bil, det kommer naturlig opp som tema hver dag, enten det er så enkelt som “Gikk turen bra?” til om det er noe nytt med bilen. Det dukker alltid opp nye problemer med bilene.

Foto: Privat

Hvordan ble du en del av dette miljøet?
Jeg kom inn i rånemiljøet ganske tilfeldig, stod vel bare parkert på riktig sted til riktig tid.
Torodd har vokst opp i Grue i Innlandet, langt fra det aller meste. Derfor har lappen vært kritisk. 10 timer etter han fylte 18 år stod han med førerkortet i hånda. Siden det har han ikke sett seg tilbake. Men det har ikke alltid gått som planlagt.

Hva er din flaueste bilhistorie?
– Det er mye som ikke egner seg å snakke om når man har bodd i et baksete i alle år, men jeg tror kanskje den boten jeg fikk for å ikke bruke bilbelte er det flaueste. Jeg er ikke så stolt over den for å si det sånn.

Torodd har hatt mange biler i løpet av sitt 26 år lange liv. Noen har betydd mer enn andre, blant annet en gammel Dodge Diplomat han fant ved en tilfeldighet.

– Jeg kan fortelle hvordan Dodgen kom inn i livet mitt, for det er virkelig et høydepunkt! Jeg besøkte moren og faren min, litt sorgfull fordi jeg hadde kvittet meg med en Volvo 740 som jeg var veldig glad i.
Vi satt i sofaen og pratet om hvor godt det hadde vært å få tak i en god-sliter av en V8’er som både hadde sjarm og skam i sjela.
– Da nevnte faren min at han hadde sett en mattsvart stasjonsvogn som lignet veldig på en Chrysler Aspen som vi hadde en gang i tiden. Jeg spisset ørene, og spurte hvor han hadde sett den. Det var ikke mange kilometerne å kjøre, så vi hoppet i bilen og reiste for å se, og der stod den, en sliten Dodge Diplomat. Jeg tok meg friheten til å kikke litt rundt, før jeg hørte en stemme si “Hva i alle dager er det dere driver med?”. Da svarte jeg kort og enkelt: “Jeg skal kjøpe denne bilen av deg”! Gubben gliste og sa at jeg hadde flaks, for han vurderte å selge den. Jeg sa at det var ikke noe å vurdere, jeg skulle ha den.

– Jeg fikk nøklene og prøvekjørte en tur, og skjønte med én gang at dette er en bil jeg skal ha med meg i grava! Jeg kjørte tilbake til gubben, smilte fornøyd og sa at denne er solgt! Kommer og henter den så fort det lar seg gjøre. Og Dodgen går i dag den, som aldri før!
Hva er ditt beste tips til de som skal ta lappen nå?
– Ta det med ro og kjør så mye som mulig på fritida! Jeg ble interessert i bil da jeg var 12, og det hjalp veldig at jeg allerede kunne mye om bil før jeg plutselig skulle ut på veien. Unngå å stresse, så er mye gjort.


Begynner du å bli klar for å starte på lappen? Ta den første kjøretimen med Kör. Last ned appen vår her!