Artikkel

Refleksdagen!

I dag markerer vi refleksdagen. Den markeres over hele landet, den tredje torsdagen i oktober hvert år. Formålet med refleksdagen er å minne oss på viktigheten av å bruke refleks. Det kan kanskje virke som en liten ting, og mange kan nok kjenne seg igjen i at det kan gå i glemmeboken. Derfor bruker vi anledningen til å gi deg en påminnelse. Sett av noen minutter i dag til å lete frem refleksen fra roteskuffen eller sleng med et par i handlekurven. Fest refleks på klær, sko og vesker. Det er en liten ting, men det kan utgjøre en enorm forskjell for din og andres trafikksikkerhet.

I mørket er alle katter grå
Nå er høsten her. Mørket har falt på og regnet bøtter ned med jevne mellomrom. Mørket, våt asfalt og tåke visker ut kontraster og fotgjengere blir mindre synlige for bilister. For å bli sett må du ha en lyskilde rettet mot deg, slik at du reflekterer lyset tilbake til lyskilden. Øyet vårt består av to typer nerveceller, staver og tapper. Tapper er de som gjør at vi kan se farger, men i mørket virker ikke disse spesielt bra, så vi må stole på stavene. Det betyr i praksis at vi ser i svart-hvitt om natten, og med det oppfatter vi kontraster dårligere. Det er kontraster som gjør ting synlig for oss og derfor trenger vi hjelpemidler som vei- og gatebelysning og ikke minst refleks.

Vei- og gatebelysning
Belysning settes opp for å redusere antall ulykker som skyldes vanskelige synsforhold på den mørke tiden av døgnet. Fremfor alt ønsker man å beskytte fotgjengere og syklister, som ofte påføres store personskader ved ulykker. Statistikk viser at god belysning reduserer faren for slike ulykker vesentlig, men selv i en lyssatt gate kan det være vanskelig for bilister å se fotgjengere.

Bli sett i mørket - bruk refleks!
Kort sagt kan bruk av refleks redde liv. Ofte står det bare om noen få sekunder. En bilfører som kjører i 50 km/t vil først kunne se deg på 25-30 meters avstand, dersom du ikke bruker refleks. Bilføreren har da bare 2 sekunder på å stoppe. Med refleks vil du være synlig på 140 meters avstand. Det gir bilføreren 10 sekunder, altså fem ganger så lang tid, på å vurdere situasjonen, svinge unna eller stoppe!
Er all refleks god refleks?
Nå har vi forhåpentligvis fått frem at det er viktig å bruke refleks, men du lurer kanskje fortsatt på hvordan du kan få best mulig effekt av refleksbruken? Her kommer fem gode tips!

  1. Vi anbefaler at du bruker refleks som beveger seg når du går.
  2. Bruk minst to reflekser slik at du er synlig fra flere kanter.
  3. Generelt vil refleksvest være det beste alternativet for god synlighet.
  4. Se etter CE-merke på refleksvesten så du er sikker på at den oppfyller kravene. I bytrafikken hvor bilene kun bruker nærlys er det lurt å bruke refleksbånd som festes lavt, for eksempel på leggene.
  5. Og husk, bytt ut gamle reflekser med jevne mellomrom. De blir slitt og virker dårligere med tiden.
Visste du at...
Refleksen ble funnet opp av amerikaneren Harry Heltzer i Minnesota på slutten av 1930-tallet. Han ville prøve å gjøre midtstripa på veien mer synlig for bilistene i mørket.

I tettbebygd strøk bruker kun 29% av oss refleks. Målet er 40%.

Bruker du refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85%.
Hva synes du om artikkelen?
Begynn på veien mot lappen i dag!
Her kan du laste ned appen vår og booke din første kjøretime.