Trafikkbloggen

Nervøs for å øvelseskjøre med ungdommen? Les våre beste tips her!

Er ungdommen din klar for å begynne på veien mot lappen? Denne tiden er utfordrende og spennende, og krever mengdetrening og fokus. Men hva om tanken på øvelseskjøring gjør deg dritnervøs? Her har vi samlet våre beste tips for deg som er nervøs for å øvelseskjøre med ungdommen!
Kontakt trafikkskolen
Det beste for en effektiv og god opplæring er at trafikkskolen har ansvaret for det pedagogiske, og at du som ledsager har ansvaret for den viktige mengdetreningen. Ta kontakt med en trafikkskole og start med en kjøretime før dere begynner med øvelseskjøring. Vi oppfordrer ledsager til å bli med på første kjøretime. Da er begge trygge på hvor dere skal starte, og du kan ta med deg viktige tips fra trafikklærer.

Start i det små
Hvis du er nervøs under øvelseskjøring sammen med ungdommen, er det ofte et tegn på at dere har gått for fort frem. Før dere setter dere i bilen, snakk om hva bilkjøring innebærer, ansvaret som følger med og hva som er viktig å passe på. Det gjør at dere er på samme side når dere setter i gang med selve kjøringen.

Når dere først skal begynne, start på en stor parkeringsplass uten biler. Øv på det grunnleggende, som start, stopp og kjøring på første gir. Deretter svinging, giring og andre kjøretekniske ferdigheter som må på plass før dere skal ut på veien. Det at dere tar det rolig og kontrollert i starten, gjør at både du og ungdommen vil føle det tryggere.

Hva er det som gjør deg nervøs?
Å kartlegge hva det er som gjør deg nervøs og stresset kan ofte hjelpe for å fjerne frykten. Er frykten rasjonell eller irrasjonell? Er det følelsen av å ikke ha kontroll selv? Oppleves ungdommen for usikker? Er dere i alt for kompliserte trafikksituasjoner for tidlig? Tenker du for mye på det verste som kan skje?
Visste du at vi har en egen infoside til foreldre med all informasjon du trenger når den kommende sjåføren skal ta lappen? Klikk her for å ta en titt!
Ekstra pedalsett gir ekstra trygghet
Å ha et eget pedalsett på passasjersiden kan gjøre at du får en økt følelse av kontroll, og kan gjøre at du stresser mindre. Visste du at vi leier ut biler med ekstra pedalsett via Getaround i Oslo? Du kan lese mer og booke bil her!

Er du riktig person for jobben?
Er du den mest tålmodige og pedagogiske personen i ungdommens liv? Noen ganger er det mor, andre ganger er det far, eller kanskje noen helt andre. Hvis du er så nervøs at det påvirker den som kjører, kan du gjøre mer skade enn godt. Vær ærlig med deg selv, i noen tilfeller kan det være lurt å la andre ta seg av øvelseskjøringen.

Er ungdommen klar for å begynne på veien mot lappen?
I appen vår kan eleven booke- og endre kjøretimer, få tilbakemelding fra trafikklærer og legge til ledsager som også får tilbakemeldingen og mye mer!
Likte du denne artikkelen?