Kör Trafikkskole

Blink inn, blink ut - Hvordan kjøre i rundkjøringer

Vi har samlet våre beste tips til kjøring i rundkjøringer!
Å kjøre i rundkjøringer kan være noe av det skumleste som finnes for uerfarne bilister. Du skal tenke på å plassere deg riktig, du skal passe på vikeplikten, du skal justere farten og du skal gi tegn til andre bilister som indikerer hvor i rundkjøringen du skal kjøre ut.

Men ikke bli stressa, det er ikke så ille.

Blink inn, blink ut

Det første du skal tenke på er plassering dersom rundkjøringen har flere felt. Skal du rett frem eller til høyre, så hold deg i høyre felt. Om du skal til venstre, så hold deg i venstre felt. Noen rundkjøringer har anvisning - de angir din plassering inn i rundkjøringen for å kjøre ut i riktig avkjøring.

Husk at du har vikeplikt i rundkjøringen, så du må følge med i trafikkflyten og tilpasse deg de andre bilistene.

Du har vikeplikt for trafikanter som er i rundkjøringen, og du må vise tydelig at du vil vike. Det gjør du ved å sette ned farten i god tid og eventuelt stanse før vikelinja.

Du har også vikeplikt hvis du skal skifte kjørefelt inne i rundkjøringen. Bruk blinklyset før du skifter kjørefelt.

Deretter bruker du blinklysene dine til å gi informasjon til de andre trafikantene om hvor du har tenkt deg. Du blinker til høyre inn i rundkjøringen om du skal ta første avkjørsel til høyre.

Du blinker ikke om du skal rett frem, men du blinker deg ut av rundkjøringen. Det betyr at du setter på blinklys til høyre når du er på høyde med siste utkjøring før du kjører ut av rundkjøringen. Du blinker til venstre når du skal svinge til venstre, eller om du skal snu i rundkjøringen. Men husk at du blinker deg ut, dvs. at du blinker til høyre når du er på høyde med den avkjørslene du skal ta av. Med andre ord, blink inn og blink ut.

Her er våre fem tips til kjøring i rundkjøringer:

  • Når du nærmer deg rundkjøringen, redusér farten og vær klar for å stoppe om nødvendig
  • Gi tegn tidlig på vei inn i rundkjøringen
  • Blink ut når du er på høyde med siste utkjøring før du skal ut
  • Enkelte rundkjøringer har skilt eller kjørefelt som angir plassering inn i rundkjøringen - de gjelder foran de generelle plasseringsreglene
  • Sjekk speilene før du kjører ut av rundkjøringen, spesielt om du skal til venstre i en rundkjøring kan du få biler på høyre side
Begynn på veien mot lappen i dag!
Her kan du laste ned appen vår og booke din første kjøretime.
Hva synes du om artikkelen?