Hva er Road Rage og hvordan unngå det?
ARTIKKEL
Litt som at folk blir forbanna i livet ellers, kan det være mange grunner til at folk klikker på veien.

Road rage, eller "veirasing" på norsk, er en betegnelse på aggressiv og i verste fall voldelig oppførsel på veien, ofte fra en person bak rattet. Road rage kan inkludere alt fra banning, skriking, gestikulering, visning av finger, farlig kjøring og i noen tilfeller også fysisk vold. Med andre ord, oppførsel og handlinger som ikke hører hjemme på norske veier.

Vi spurte vår gode venn, psykologen Svein Øverland fra Overvinne, om han kunne hjelpe oss med å forstå hvordan road rage oppstår og hva man kan gjøre for å unngå det. Litt som at folk blir forbanna i livet ellers, kan det være mange grunner til at folk klikker på veien.
Men i veldig mange tilfeller kan det være:

  1. Stress og tidsnød: Når du skal fra A til B, skal du gjerne rekke noe, og da kan du komme i tidsnød. Det kan føre til utålmodighet og frustrasjon.
  2. Anonymitet: Det er lett å bli forbanna, vise fingeren eller skrike på noen når ingen vet hvem du er. Anonymitet gjør det enklere å slippe alle følelser løs.
  3. Kontroll og forutsigbarhet: Å være en trafikant handler om kontroll og forutsigbarhet. Når ting ikke går som planlagt eller forventet, er det lett å miste kontroll og bli forbanna.
  4. Dårlig etikette i trafikken: Hvis du i utgangspunktet ikke er vant til å ta hensyn i trafikken, tror du kanskje at du er kongen på veien, og da er det lett å reagere ekstra hardt og lenge om du møter en likesinnet.
  5. En dårlig dag: Sjåføren kan ha hatt en dårlig dag. Utfordringer og problemer hjemme eller på arbeidsplassen vil påvirke oss i alle faser av hverdagen, også når vi kjører, og på de dårlige dagene er lunta historisk kort.

En kombinasjon av de ovennevnte årsakene kan også påvirke ens hverdag, selvfølgelig.


I tillegg er det generelt slik at vi mennesker ofte oppfører oss dårligere enn ellers når vi tror at vi slipper unna med det. Folk sier for eksempel mye drøyere ting i nettforum enn i en-til-en situasjoner. Å sitte "i sikkerhet" bak rattet på en bil kan få frem det verste i oss fordi vi vet at vi sannsynligvis slipper unna med dårlig oppførsel. Hvis man i tillegg har hatt en dårlig dag eller over tid har irritert seg over syklister eller andre bilister, kan det gi en god følelse å "endelig få ta igjen".

Sveins seks tips for å unngå road rage:


  1. Planlegg tiden: Prøv å legge inn litt ekstra tid for reisen din, slik at du ikke føler deg stresset om du møter på trafikkproblemer. Å være forberedt kan redusere følelsen av stress og tidspress.
  2. Hold følelsene i sjakk: Lær deg å gjenkjenne når du begynner å bli irritert eller sint. Å ta noen dype åndedrag, lytte til beroligende musikk eller ta en pause kan hjelpe med å roe ned.
  3. Fokus på sikkerhet: Prioriter alltid sikkerheten fremfor å komme raskt frem. Husk at det viktigste er å komme frem i live og uskadd.
  4. Kommuniser riktig: Unngå å bruke hornet unødvendig og forsøk å kommunisere med andre sjåfører på en respektfull måte. Husk at de også kan være stresset eller ha en dårlig dag.
  5. Unngå provokasjon: Hvis en annen sjåfør oppfører seg aggressivt, ikke ta det personlig og forsøk å unngå konfrontasjon. Hold deg rolig, og la dem passere hvis nødvendig.
  6. Kjenn dine sårbarheter: Vær klar over hva som stresser deg og hvilke situasjoner som er spesielt triggende. Tenk tilbake på tidligere situasjoner der du har vært sint, men likevel oppført deg ordentlig, og lær av hva du gjorde da.
Ved å forstå hvorfor det oppstår og følge noen enkle tips, kan vi alle bidra til en tryggere og mer harmonisk trafikkhverdag.
Road rage er et alvorlig problem som kan føre til farlige situasjoner på veien. Ved å forstå hvorfor det oppstår og følge noen enkle tips, kan vi alle bidra til en tryggere og mer harmonisk trafikkhverdag. Husk at litt tålmodighet og vennlighet kan komme langt, både for deg selv og andre sjåfører.

Tusen takk til vår gode venn, psykologen Svein Øverland, og de dyktige folka i Overvinne som hjalp oss med å skrive denne teksten.

Husk at du som elev hos Kör trafikkskole alltid har tilgang til en måned gratis bruk av Overvinne-appen.