Bør jeg ta lappen for manuelt gir eller automatgir?

Når du skal ta førerkortet kan du velge å kjøre opp på to ulike måter – enten for biler med manuelt gir, eller for biler med automatgir. Men hva er egentlig forskjellen, og hva skal du velge?
bil med manuelt gir koer trafikkskole
Hvilket førerkort for klasse B du velger å kjøre opp til, påvirker hvilke biler du har lov til å kjøre når du har bestått oppkjøringen. Består du førerprøven for klasse B med manuelt gir kan du kjøre biler med manuelt gir og biler med automatgir. Tar du førerprøven for automatgir har du kun muligheten til å kjøre biler med automatgir.
Hva er forskjellen?
Når du kjører bil med en manuell girkasse, må du bruke kløtsjen for å gire etterhvert som farten øker eller minker. Når du kjører bil med automatgir skjer dette automatisk, og man trenger derfor ikke tenke på giring!

Hva skal jeg velge?
Selv om det ikke høres ut som store forskjellen er giring en viktig og utfordrende del av kjørekunnskapene du skal opparbeide deg, og det vil derfor ofte være ganske mye lettere å kjøre opp for automatgir. Vi i Kör ser at elever som tar lappen for automatgir trenger færre timer enn de som kjører opp for manuelt gir, og lappen blir derfor også billigere for dem.

Nesten alle nye personbiler som produseres er automatiske, så om du etter oppkjøring skal hoppe rett inn i en flunkende ny Tesla, trenger du bare lappen for automatgir. Det er likevel fortsatt en del biler med manuelt gir i Norge. I resten av verden er det også fortsatt en overvekt av biler med manuelt gir, så om du ofte trenger bil når du er i utlandet, er det lurt med lappen for manuelt gir. Skal du kjøre i forbindelse med jobb, vil det blant yrkesbiler også være en overvekt av manuell giring.
Visste du at vi har en egen infoside til foreldre med all informasjon du trenger når den kommende sjåføren skal ta lappen? Klikk her for å ta en titt!
Kort oppsummert; automatgir er lettere å lære og derfor ofte billigere å kjøre opp til. Automatgir er fremtiden, og på sikt vil alle biler være automatiske. Likevel har vi en del biler med manuell giring, både i Norge og verden, og de fleste arbeidsbiler har fortsatt manuell giring.

Om du har valgt å kjøre opp for automatgir, er det heller ingenting i veien for å kjøre opp til manuelt gir senere! Du trenger ikke ta en ny teoriprøve, kun selve oppkjøringen.
Kom i gang med lappen!
Book timer og få tilbakemelding etter kjøretimen fra trafikklærerne – rett i appen!
Likte du denne artikkelen?