Trafikkbloggen

Skal du øvelseskjøre med ungdommen, kjæresten eller vennen din?

Les våre fem tips til hvordan bli en god ledsager her!
Det viktigste for å bli en god sjåfør er å kjøre mye! Her spiller privat øvelseskjøring en viktig rolle. Som ledsager for en fersk sjåfør er det både mye ansvar og mye frustrasjon i kombinasjon - vi har samlet fem tips til hvordan du kan bli en god ledsager for den du øvelseskjører med.

1. Ha et godt samarbeid med trafikkskolen
Grunnlaget for hva dere skal øve på under øvelseskjøring, bør legges av trafikkskolen. Derfor anbefaler vi å ta en kjøretime på en trafikkskole før eleven begynner å øvelseskjøre privat. Et godt samarbeid med trafikklærer gjør alt mye enklere, og skaper en riktig og god progresjon. Dere spares for feil-opplæring, frustrasjon og veien mot lappen blir billigere når ikke alt må repeteres under kjøretimene med trafikklærer.

Tar eleven lappen med Kör, får både elev og ledsager tilbakemelding fra trafikklærer, slik at begge vet hva dere skal øve på til neste gang. Eleven får tilbakemeldingen rett i appen, og ledsager får en SMS.

Slik vil tilbakemeldingen se ut for eleven i appen.
2. Som ledsager har du alt ansvaret
Som ledsager regnes du som fører av bilen. Det betyr at det er du som har ansvaret, og det er viktig å ha fullt fokus til enhver tid. I tillegg er det en del ting å tenke på:

Du har liten mulighet til å stanse bilen selv. Du må derfor oppfatte problemer så tidlig at du kan be den som øvelseskjører om å bremse ned i god tid. En ledsager må ha fokus på eleven og opplæringen, men like viktig er fokuset på faremomentene under turen. Du kan heller ikke tillate deg å gjøre ting som du ville gjort som en vanlig passasjer, for eksempel mobilbruk eller være opptatt med å stille inn ting underveis, som musikk og GPS.
Dette er reglene for privat øvelseskjøring
Ledsager
  • Må ha fylt 25 år
  • Må ha hatt førerkort sammenhengende de siste 5 årene, i samme klasse som det øves til

Eleven
  • Må ha fylt 16 år
  • Må ha med bevis for fullført trafikalt grunnkurs og legitimasjon, eller førerkort i en annen klasse.*

*Er du over 25 år, er du fritatt fra deler av trafikalt grunnkurs. Dette innebærer at du kan øvelseskjøre uten å ha kurset.

Bilen
  • Må være merket med en godt synlig rød L på hvit bakgrunn.
  • Må ha ekstra speil, slik at ledsager kan følge med bak
  • Må være i forskriftsmessig stand (EU-godkjent, forsikret og vognkort del 1 må ligge i bilen. Den skal ikke ha feil eller mangler som er av betydning for sikkerheten)
  • Må tilhøre klasse B med tillatt totalvekt på maks 3500 kg.
3. Vær tålmodig og gjør eleven trygg
Bilkjøring er en stor og komplisert prosess for en uerfaren sjåfør. Prosesser som går automatisk for deg er enda ikke innøvd hos eleven, og virker overveldende. Ikke kjør i trafikk før eleven har kontroll på de grunnleggende kjøreegenskapene, som å gire, bremse, svinge, sjekke speil og en god følelse av bilens dimensjoner. Når dere føler dere trygge på dette kan dere ta turen ut på trafikkerte veier.

I tillegg er det viktig å trygge sjåføren. Det som er opplagt for deg, trenger ikke være det for eleven. Hva er turtall? Hvor er håndbrekket? Kan det brukes i fart, og hva skjer da? Hva trykker jeg på hvis det blir dugg på vinduene? Klargjøres slike usikkerheter tidlig, får du en roligere sjåfør fra start av.

Noe av det viktigste er å ikke gå for fort fram. Sjåføren må få lære i eget tempo, og det hjelper ikke å stresse eller kjefte.

4. Vær presis i språket
En elev som nettopp har begynt å øvelseskjøre mangler kunnskap, erfaring og begrepsforståelse. Det betyr at det du tror er tydelig kommunikasjon, lett kan misforstås. I tillegg er det viktig å gi beskjed i god tid. Eleven må først høre og oppfatte beskjeden, rekke å tenke ut et handlingsmønster, og utføre handlingen. Dette kan ta litt tid for uerfarne sjåfører.

Det er også viktig å klargjøre språket før dere setter i gang med kjøringen. Hva betyr det når du sier “Kjør forsiktig”? En forsiktig sjåfør er ikke det samme som en trygg sjåfør med god risikovurdering. Hva menes med “Vær fokusert”? Er det noe du ser som eleven ikke oppfatter? Da kan du heller si at dere passerte skilt om elgfare, at fokus må ligge på motgående trafikk eller be eleven om å flytte blikket oftere.

Les også: 5 ting foreldre kan gjøre bedre når de øvelseskjører

5. Planlegg øvelseskjøringen godt
Bruk tilbakemeldingene fra trafikklærer, og forbered et opplegg basert på dette til dere skal øvelseskjøre neste gang. Det er viktig å kjøre mye på kort tid, og å kjøre jevnlig - da husker eleven det som øves på, og man slipper å friske opp kunnskapen for hver gang. De automatiserte prosessene setter seg også raskere, og det gir rom for å øve på andre områder som eleven ikke er trygg på enda.


Vil du ha full kontroll over elevens kjøreopplæring? Ta lappen med Kör!
Last ned appen her!
Visste du at vi har en egen infoside til foreldre med all informasjon du trenger når den kommende sjåføren skal ta lappen? Klikk her for å ta en titt!
Likte du denne artikkelen?